Weeralarm: ook voor kosters

‘Het KNMI heeft voor morgenmiddag en -avond code oranje afgegeven voor het oosten en zuidoosten van het land. In Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg verwacht het weerinstituut in de middag zware onweersbuien. Daarbij is kans op zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur en grote hagelstenen van 2 centimeter of groter.’ Bron: NOS.

Aansporing
Een dergelijk bericht moet ook voor kosters, BHV’ers in de kerk en kerkenraden een aansporing zijn om na te denken wat het betekent voor bijvoorbeeld het verlaten van de kerk na de kerkdienst. Als er aan het eind van een kerkdienst flinke buien zijn met onweer en hagel, is het goed om de kerkgangers niet naar huis te laten gaan, maar even af te wachten tot het weer wat rustiger is. Uiteraard wordt dat als advies gegeven, als kerkgangers toch naar huis willen, mag dat. Daarnaast is het raadzaam om het weer te blijven volgen via een buienradar.

Overleg
Het besluit om de kerkgangers te adviseren nog niet naar huis te gaan, wordt niet zomaar door de koster genomen. Dit gaat in overleg samen met het hoofd-BHV en een kerkenraadslid (afhankelijk van de afspraken binnen de kerk). Daarna kan de voorganger worden geïnformeerd om dit advies te delen aan de kerkgangers.

Echter, deze weersomstandigheden zijn al voorspelt en het overleg kan nog beter voorafgaand aan de dienst gehouden worden. ‘Wat als het straks onweert en hagelt?’. Dat geeft minder afleiding tijdens de kerkdienst. En besluiten die zonder stress worden genomen, zijn vaak beter doordacht.

Ook dit zijn scenario’s die Kerkveiligheid oefent in kerken. We oefenen daarbij onder andere op effectieve communicatie en inruiming. Ook belangstelling voor een training? Neem contact op.

Weeralarm: ook voor kosters
Schuiven naar boven